STRATEŠKI PLAN ZA SOL

Cilj Strateškog plana za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj jest postupno smanjivati unos kuhinjske soli u općoj populaciji Republike Hrvatske za prosječno 4% godišnje, sa sadašnjih 11,3 grama dnevno na 9,2 grama 2019. godine. To bi bio u konačnici doprinos ostvarenju plana SZO-a i UN-a o smanjenju unosa kuhinjske soli za 30% do 2025. godine, usvojen u Europskom okviru za nacionalne inicijative za smanjenje unosa kuhinjske soli putem hrane (ESAN).


Temeljem iskustva i procjenom rezultata postignutih u drugim državama uz navedeno smanjenje unosa kuhinjske soli za oko 2 g na populacijskoj razini očekuje se značajno sniženje prevalencije hipertenzije i ostalih kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti.

Za detaljnije informacije o strateškom planu za sol, pogledajte sljedeće poveznice.

Korisni dokumenti:

Strateški plan za sol - povjerenstva:

Strateški plan za sol - znanstvena mišljenja

Strateški plan za sol - znanstveni radovi

Znanstveni i stručni radovi - sažeci na kongresima