Zdravlje na otocima kao posljedica Lova na tihog ubojicu!

Zdravlje na otocima kao posljedica Lova na tihog ubojicu!

#lov na tihog ubojicu #zdravlje na otocima #javnozdravstvena akcija

Ime akcije: Lov na tihog ubojicu

Organizator: Hrvatsko društvo za hipertenziju

Partneri i pokrovitelji: Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Agentius & eMed.hr

Period održavanja akcije: 31.07. - 07.08.2021.

 

Posadu su činili mladi članovi Hrvatskoga društva za hipertenziju – studenti završnih godina studija medicine i mladi liječnici. Na svome sedmodnevnom putovanju na otocima Visu, Korčuli, Hvaru i Braču razgovarali su i pregledali preko 400 mještana.

Mjerili su krvni tlak, određivali šećer i masnoće u krvi, snimali EKG i vršili mjerenja metaboličkom vagom. U razgovoru s otočanima prikupljali su podatke o načinu života.

Sve ove vrijedne infromacije bit će nam od velike važnosti za nastavak rada u “Lovu na tihog ubojicu” i daljnjem razvijanju projekta “Zdravlje na otocima” koji je Hrvatsko društvo za hipertenziju pokrenulo u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i EU fondova i uz potporu Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osim toga, podatke koje smo dobili proslijedit ćemo do liječnika obiteljske medicine na našim otocima kako bi ih oni mogli koristiti u svome svakodnevnom radu. 

Javnozdravstvene akcije provodili smo u lukama Visa, Vela Luke, Korčule, Jelse, Staroga Grada, Bola i Pučišća. Zahvaljujemo svim  načelnicima i gradonačelnicima koji su nam shvativši važnost akcije omogućili vez u najprikladnijim dijelovima luke. 

Ovim putem se građanima Bola ispričavamo što sve nije izvršeno kako je planirano budući da smo tamo pristali baš na dan fešte. To ćemo ispraviti.

U svim mjestima akcija je prihvaćena izvrsno, uz veliko zadovoljstvo većine otočana, a ovom prilikom izražavam posebnu zahvalnost ljekarni u Korčuli koja nam je donirala opremu za određivanje šećera koja nam se tijekom plovidbe pokvarila. 

Za vrijeme plovidbe između dviju luka mladi liječnici i studenti su uz pomoć starijih kolega-mentora raspravljali i prikupljali ideje o tome kako obuzdati Tihog ubojicu, kako prevenirati i uspješnije liječiti arterijsku hipertenziju.

Razgovarali su o glavnom oružju Tihog ubojice:

o prekomjernom unosu kuhinjske soli, 

 

 

o debljini, 

 

 

o premalo tjelesne aktivnosti, 

 

 

o pušenju,

 

 

o nedovoljnoj konzumaciji voća i povrća.

 

 

 

 

Na temelju toga pripremat ćemo nove napise koje ćete moći pratiti u Večernjem listu, a sve pozivamo da posjetite i pratite Lov putem društvenih mreža: 

 

Facebook - https://www.facebook.com/lov.na.tihog.ubojicu/

Instagram - https://www.instagram.com/lov.na.tihog.ubojicu/

 

U subotu 7. kolovoza brod “Nikola” je pristao u početnoj luci s posadom ispunjenom bogatim iskustvom i ozarenu zadovoljstvom zbog mogućnosti da podignu svijest o važnosti arterijske hipertenzije i omoguće preglede našim otočanima.

Naš plan je ovu novu avanturu u hipertenziji nastaviti i dogodine u sklopu projekta “Zdravlje na otocima”, ali ju želimo proširiti i na slabije dostupna mjesta u kontinentalnom dijelu Hrvatske jer Tihi ubojica ne bira mjesto niti žrtve, ali najlakše lovi one koji su najmanje spremni, tj. one koji najmanje znaju.

Iskustva koja smo stekli ove godine omogućit će nam da sljedeće godine akcije bude još bolja, a vjerujemo da će nam se dogodine priključiti i drugi medicinski fakulteti.

Još jednom sve vas pozivam da nam se priključite u lovu i da pratite naše informacije jer tako ćete pomoći sebi, svojim obiteljima, ali i društvu u cjelini.