SVJETSKI DAN DEBLJINE

SVJETSKI DAN DEBLJINE

#debljina #hipertenzija #javnozdravstvena akcija #šetnja

Dragi kolegice i kolege, 

Danas, 04.03. održava se svjetski dan debljine. 

Debljina je priznata kao prema 10. reviziji Međunarodne klasifikacije bolesti i srodnih zdravstvenih problema (MKB-10). Radi se o kroničnoj endokrino-metaboličkoj bolest koja složenim patofiziološkim mehanizmima uzrokuje nastanak brojnih komplikacija. Njeni pandemijski razmjeri su svima poznati, a Hrvatska je nažalost među najdebljim članicama EU.

Hrvatsko društvo za hipertenziju, Hrvatska liga za hipertenziju i naši partneri će u sklopu obilježavanja Svjetskoga dana debljine organizirati javnozdravstvene akcije diljem Hrvatske i simbolične šetnje “5 do 12”.


04.03.2022. u borbi protiv debljine održat će se prva “Šetnja 5 do 12” na Promenadi u Osijeku. Na Medicinskome fakultetu u Rijeci i u ljekarnama Zagrebačke županije će pravilno izmjeriti krvni tlak, tjelesnu masu (težinu) i izračunati indeks tjelesne mase.


Pozivamo da nam se pridružite i u subotu 05.03.2022. u 11:55 na lokacijama u Zagrebu, Rijeci i Solinu i prošećete s nama 30 minuta. Više informacija kako možete podržati projekt Hrvatske lige za hipertenziju “Lov na Tihog ubojicu” pronađite na stranicama projekta https://tihiubojica.hr/


Svaki mali korak čini veliku razliku u prevenciji arterijske hipertenzije, debljine i očuvanja zdravlja naših sugrađana.