Hrvatski akademski sportski savez i Hrvatska liga za hipertenziju potpisale povelju o suradnji na području akademskog sporta i borbe protiv arterijske hipertenzije!

Hrvatski akademski sportski savez i Hrvatska liga za hipertenziju potpisale povelju o suradnji na području akademskog sporta i borbe protiv arterijske hipertenzije!

U srijedu 08.06.2022. se u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održala tiskovna konferencija koju su organizirali Hrvatska liga za hipertenziju i Hrvatski akademski sportski savez povodom svečanog potpisivanja “Povelje o suradnji na području akademskog sporta i borbe protiv arterijske hipertenzije”.

 

Tiskovnu konferenciju otvorili su predsjednik Hrvatskoga akademskog sportskog saveza, dr. Haris Pavletić i predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju, akademik Bojan Jelaković. Na konferenciji je još govorila i gospođa Sanja Ćurković, dopredsjednica Hrvatskog akademskog sportskog saveza. 

 

Hrvatski akademski sportski savez (HASS) je jedna od pet krovnih sportskih organizacija i jedini je nacionalni sportski savez zadužen za studentski sport na razini Republike Hrvatske. HASS čine  21 članica koje zastupaju visokoškolske institucije na teritoriju Republike Hrvatske. U periodu od 2014. godine do danas Hrvatski akademski sportski savez razvio je sustav rada, organizacije i provedbe natjecanja kao i sustav skrbi za studente sportaše na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini koji se može mjeriti s najmodernijim sustavima studentskog sporta u Europi i svijetu.

UniSport Finals je najvažniji projekt HASS-a te predstavlja državnu završnicu u studentskim sportskim natjecanjima. Ove godine se u Poreču natjecalo više od 1000 studentica i studenata iz cijele Hrvatske. HASS je predstavio novi projekt, UniSport Health koji predstavlja programe zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja i trenutno se provodi na 7 visokoškolskih ustanova. Cilj je stvaranje zdravog sveučilišta kroz suradnju s različitim partnerima, a jedan od tih je upravo Hrvatska liga za hipertenziju.

Hrvatska liga za hipertenziju pokrenuta je kao udruženje mnogih stručnih društava i cijeloga niza društava i udruga građana i institucija koja svojim volonterskim radom nastoje zajednički dosegnuti cilj - povećanje svijesti o opasnostima arterijske hipertenzije, poboljšanje primarne prevencije i povećanje kontrole liječenja arterijske hipertenzije. Hrvatska liga za hipertenziju ima dva kraka djelovanja – stručni dio koji vodi Hrvatsko društvo za hipertenziju i ostala stručna društva koja djeluju svako u svome segmentu djelovanja. Drugi dio je naročito važan, a to je dio za opću javnost koji smo nazvali Lov na Tihoga ubojicu.

Od osnutka (početkom 2022 godine) do danas Liga je poduprla, sudjelovala i organizirala preko 20 edukacija, webinara, simpozija i kongresa u vidu trajne medicinske izobrazbe. Hrvatska je liga za hipertenziju također do danas organizirala 16 javnozdravstvenih akcija diljem Lijepe naše, počevši prošlo ljeto na otocima srednje Dalmacije, preko Slavonije, netom potresom pogođene Banije, Majura i Petrinje, sve do Rijeke i Solina, Poreča i Splita. 

Potpisivanje Povelje o suradnji pojavila se kao prirodna posljedica zajedničkog cilja - zdravija nacije. Optimalan korak u prevenciji Tihoga ubojice počinje sa stvaranje dobrih i kvalitetnih životnih navika na početku životnog puta mladih odraslih. 

Ovom Poveljom zacrtan je put još snažnijeg djelovanja u pravcu povećanja tjelovježbe, ali tjelovježbe koja uz podizanje fizičke spreme rasterećuje i od stresa. Cilj je naučiti studente koliko je važno vježbanje, kako sada u mladosti trebaju usvajati zdrave navike kako bi u srednjoj dobi činili zdravu srž našega naroda, te kako bi usvojena znanja digitalnim putem međusobno širili a u razgovoru, svojim postupcima i dijeljenjem edukativnih materijala mijenjali loše navike svojih roditelja, ukućana, rodbine i susjeda.

Neizmjerna je čast biti dio ovoga partnerstva i planova za budućnost, zajedničkog puta prevencije arterijske hipertenzije, protekcije zdravlja i promocije zdravih životnih navika i svjesnosti o opasnostima koju arterijska hipertenzija skriva. 

 

 

Srdačan pozdrav, 

 

Bojan Jelaković                                                                                                                                                                              Haris Pavletić