OKRUGLI STOL - Zaštita imunokompromitiranih bolesnika od COVID-19

OKRUGLI STOL - Zaštita imunokompromitiranih bolesnika od COVID-19

#COVID-19 #okrugli stol #rasprava #SARS-CoV-2

Poštovane kolegice i kolege,

pozivamo vas da nam se pridružite na Okruglom stolu "Zaštita imunokompromitiranih bolesnika od COVID-19" koji će se održati u četvrtak, 20.10.2022. godine s početkom u 18 sati u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Opatička ulica 18.

 


 

COVID-19 je još uvijek među nama. Smjenjuju se različiti sojevi, mijenjaju i prilagođavaju preporuke, te provode različite mjere zaštite. Medicinski stručnjaci se bore za povećanje udjela cijepljenih u općoj populaciji uz neshvatljivo rastući otpor među protivnicima cijepljenja. Zaštitne maske će u slučaju potrebe biti jako teško ponovno vratiti na lica ljudi izmučenih dugotrajnim ograničenjima. 

Suočeni s jedne strane s problemom SARS-CoV-2 infekcije i dolaskom zimskog perioda koji ionako povećava rizik različitih virusnih infekcija zbog boravka u zatvorenom prostoru, a s druge strane s potrebom rada, stvaranja i normalizacije života, ne smijemo zaboraviti imunokompromitirane bolesnike. To je skupina bolesnika koja je višestruko ugrožena tijekom COVID-19 pandemije. Zbog svoga imunološkog statusa imaju povećan rizik razvoja teških oblika COVID-19 infekcije, ali i smrtnoga ishoda. Imunokompromitirani bolesnici imaju slab odgovor na cjepivo zbog čega su podložni tzv. probojnim infekcijama unatoč provedenom cijepljenju.

Okrugli stol je prilika da eminentni stručnjaci koji skrbe o imunokompromitiranim bolesnicima rasprave probleme koji se javljaju u toj osjetljivoj skupini bolesnika. Definirat će se što to znači biti imunokompromitiran, koji su bolesnici najugroženiji, koji lijekovi ih dodatno ugrožavaju? Raspravit će se učinkovitosti cjepiva u različitim skupinama imunokompromitiranih bolesnika, potreba za primjenom četvrte doze cjepiva, odabir vrste cjepiva i razlike među njima. Analizirat će se rezultati primjene zaštitnih protutijela i novih lijekova koji su dostupni na tržištu Europske Unije.

U raspravi će sudjelovati i predstavnik pacijenata kako bi dobili što jasniji uvid u probleme i što učinkovitije pronašli rješenja.

Rasprava će se prenositi uživo preko platforme Večernjega lista, medijskoga partnera Hrvatske lige za hipertenziju i naših edukativnih platformi. 

Pridružite nam se i iskoristite priliku da postavite pitanja vodećim stručnjacima.

 

 

 

Pokrovitelj:

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Organizatori: 

Hrvatsko društvo za bubreg Hrvatskoga liječničkog zbora, Hrvatska liga za hipertenziju i Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Voditelji: Akademik Bojan Jelaković, prof.dr.sc. Nikolina Bašić-Jukić

Panelisti: Akademik Miroslav Samaržija, Akademik Davor Miličić, Prof.dr.sc. Krunoslav Capak,  Prof.dr.sc. Stjepko Pleština, Prof.dr.sc. Vanja Bašić-Kes, Prof.dr.sc. Iveta Merćep, Prof.dr.sc. Marijana Braš, Doc.dr.sc. Miroslav Mayer, gđa. Martina Herceg